Hoe worden pepernoten gemaakt?
Pepernoten, ook wel kruidnoten genoemd, zijn het meest favoriete koekje van Nederland. De Nederlanders eten jaarlijks meer dan 7 miljard van deze koekjes en de pepernoot staat bekend als het kleinste, oudste en schattigste chocolade koekje van Europa.
Wat de pepernoot zo speciaal maakt is zowel de vorm als de textuur. De textuur is hoe broos of krokant de pepernoot is. Dit komt door een speciale bakcurve in onze 90 meter lange lopende band oven. In de verschillende delen van de oven worden verschillende temperaturen gebruikt. Op deze manier krijgen we een hele mooie textuur die overal even bros en krokant is. Het moet niet te zacht zijn, maar ook zeker niet te hard. Precies in het midden, zodat je een knapperig geluid in je mond hoort.
Van de vorm hebben wij in de loop der tijd een bolletje gemaakt met een platte onderkant. Dat was vroeger een ondefinieerbaar hompje. Tegenwoordig is dat het specifieke vormpje wat heel bekend is in Nederland en ook in de rest van de wereld steeds bekender wordt.
Heel specifiek aan de pepernoot is dat hij aan de bovenkant scheurt. Dat doen wij door bepaalde ingrediënten met elkaar te laten reageren tijdens de bakcurve. Als je een pepernoot zou bakken met een horizontale bakcurve zou dat niet ontstaan. En het levert een veel mooier koekje op.
Na het koelen van de pepernoten worden ze gecontroleerd op kwaliteit en vervolgens naar de inpakafdeling vervoerd.
In de loop der tijd zijn we natuurlijk meerdere gechocolateerde pepernoten gaan maken. De chocolade is van Belgische top kwaliteit. Door het roteren van een trommel en het langzaam toevoegen van de chocolade krijgt elke pepernoot een egale coating, zonder dat de pepernoten aan elkaar gaan plakken.
Wil je nou ook eens zien hoe de pepernoten gemaakt worden? Bekijk dan de video op ons YouTube kanaal; https://www.youtube.com/watch?v=DF8rolQ8q7w